Råolja och pressad avokadoolja

Avokadoolja

Latin: Oleum persea americana/persea gratissima

Engelsk översättning avocado oil, persea americana oil, calavos oil

Fransk översättning huile d'avocat

Italiensk översättning olio dell'avocado

Tysk översättning Avocadoöl

Spansk översättning aceite del aguacate

Avokadoolja är vegetabilisk olja som utvinns genom pressning av torkat avokadokött, vilket innehåller ca 15% fett. Råoljan är en mörkgrön, tjockflytande vätska med kraftig lukt och smak, som efter rafinering är ljusgul, nästan färglös utan lukt och med mild smak. I Sverige kan man hitta olja från Grekland, Sydafrika och Israel.

Avokadooljan används på samma sätt som olivolja, till stekning, pasta, dressingar, marinader, till brödbak etc. Råoljan är god som smaksättare till sallad och för att doppa bröd i. Fungerar bra vid höga temperaturer, då den inte stänker.

Avokadoolja liksom majsolja m.fl. anses hälsosam tack vare hög andel enkel- och fleromettade fetter, inte minst omega 6, samt E-vitamin. Innehåller ingen kolesterol.

Oljan används även kosmetiskt i hudkräm och för att lindra solsveda, eller för oljeinpackningar av torrt hår.

Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
Förvaras svalt och mörkt.
Hållbarhet:  Lång hållbarhet, många månader.

Läs mer

Olivado Avokadoolja