Kokosfett och kokosnöt (klicka för större bild)

Kokosfett

(kokosolja, kokosnötolja, kokossmör)

Latin: Oleum cocos

Engelsk översättning coconut oil, coconut butter

Fransk översättning huile de coco

Italiensk översättning olio di noce di cocco

Tysk översättning Kokosnussöl

Spansk översättning aceite de coco

Kokosfett, som framställs av torkad frövita (kopra), är som obehandlat ett smörliknade ljust gulvitt fett. Lätt söt lukt och smak. Färskt (oraffinerat) fett härsknar lätt.

Det fett som säljs i handeln är raffinerat (renat) och är fast, klart och vitt, samt utan smak och lukt. Kokosfett kallas också lite felaktigt kokosolja, då den är flytande vid 25°C (olja = e.g. flytande vid 15°C). Hög kvalitet, dvs hög reningsgrad, kallas kokossmör. Kokosfett innehåller stor andel mättat fett, mer än i smör.

Kokosfett är en av världens viktigaste fettråvaror och används framför allt för tillverkning av margarin, pga sin låga smältpunt. Förekommer även flitigt i  kosmetik- och tvålatillverkning, till konfektyrer bl.a. till ischoklad. Som fågelmat är fettet mycket uppskattat av våra flygande vänner. Används även som stekfett och i matlagning. Passar bra som frityrolja.

Fetthalt: 50% eller mer.
Förvaras i kylskåp.
Hållbarhet:  2 månader eller mer.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Shenet

Coconutoil on line

Recept med Kokosfett

Det finns 2 recept med Kokosfett