Ramslök

Ramslök

(odla ramslök)

Latin: Allium ursinum

Engelsk översättning ramsons

Fransk översättning Ail-des-our

Italiensk översättning agli orsino

Tysk översättning Bärlauch

Spansk översättning ajo de oso

Ramslök är en flerårig ört som kan bli omkring en halv meter hög. Den växer alltid i stora bestånd och på dess växtplatser kan man ofta känna en stark löklukt, särskilt då bladen börjat vissna. Stjälkarna är trekantiga, bladen är långsmala, platta och spetsiga och liknar liljekonvaljblad, blommorna är vita. Örten utvecklar lökar i toppen av växten (inte rotfästen som övriga lökar). Förr användes både lök och blad som ersättning för vitlök och som medicinalväxt av munkar på medeltiden. Den odlas ibland i rabatter o.d. då den anses fördriva sork och mullvad. Den odlas idag kommersiellt på Öland och Gotland.

Odla ramslök: Flerårig ört. Blommar år 2. Odlas på halvskuggig eller skuggad plats.
Jordmån: Trivs i fuktig men väldränerad mullrik jord. 
Direktsådd: Augusti-september i kruka eller på friland. Skörd maj-juni.
Radavstånd: 2 dm. Plantavstånd 1,5-2 dm.

Förodling: Januari-mars. Fröna behöver köldbehandling för att gro. Så i fuktig jord och förvara sådden 2-4 veckor i 18-22°C, sedan -4 till +4°C i 4-6 veckor och därefter helst i 5-12°C även om fröet börjat gro. Ställ ljust efter uppkomst. När plantan går att hantera sätt i gödslad jord. Ett enklare alternativ: Så inomhus jan-maj. Täck med ett tunt lager grus eller perlit. Om groning uteblivit inom en månad placeras sådden i kylskåp cirka en månad. Därefter utplantering.


ANVÄNDNING

Ramslök, som har tydlig vitlökskaraktär, andvänds färsk i sallad och som smaksättare i soppor, såser etc. Ramlök har stora likheter även med gräslök i smak och användning. För att bladen ska behålla sin fina färg bör de tillsättas mot slutet i varma rätter.

Recept med Ramslök

Det finns 2 recept med Ramslök

Annonser