Brännässla (klicka för större bild)

Nässlor

(brännässla, etternässla, fjällnässla, nässla, nässlor)

Latin: Urticaceae urtica

Engelsk översättning nettle

Fransk översättning ortie

Italiensk översättning ortica

Tysk översättning Nessel

Spansk översättning ortiga

Nässlor är är ett släkte tillhörande familj nässelväxter och omfattar ett 45-tal arter, bl.a. de vi känner mest till, etternässla (Urtica urens) och brännnässla (urtica dioica). Bladen har vanligtvis brännhår. Blommorna är små och frukten är en mininöt. Brännässlan blir 2-15 dm hög. Nässlor finns över hela världen på kväverik mark.

Förr hade man nässelgårdar för odling. Av fibrerna tillverkades fin nettelduk, ett ord som idag används om finare linne. Inom folkmedicin ansågs nässlor bota det mesta t.ex. diabetes, flintskallighet och fräknar.


ANVÄNDNING

Brännässla och etternässla används på samma sätt. Av de späda vårskotten, som kan ätas råa, görs nässel­soppa. Nässlor kan också användas i bröd och te. Nässlornas näringsinnhåll är stort. Nästan alla viktiga mineraler inklusive järn finns med, liksom vitamin A och C.

Alternativ: Babyspenat.

Säsong: Tidig vår.

Förvaras kallt, +2-4°, gärna i plastpåse.

Läs mer

Babyspenat

Recept med Nässlor

Det finns 11 recept med Nässlor

Annonser