Senapsört

Senapsört

(sareptasenap, strävsarepta, salladssenap, fiskebysenap)

Latin: Brassica juncea

Engelsk översättning chinese mustard, indian mustard

Fransk översättning moutarde de sarepta

Italiensk översättning Senape indiana

Tysk översättning Rutenkohl, Sareptasenf

Spansk översättning mostaza india

Senapsört (Brassica juncea), eller det mer officiella namnet sareptasenap, är en ettårig ört som kan bli nästan en meter hög. Den har nästan kal stjälk med skaftade blad. De nedre bladen har en till tre parflikar, de övre är kortskaftade och lansettlika. Blommorna är gula och blommar från juli till september. Fröna ligger i långa trinda ärtskidor, 3-5 cm långa. Det finns två varianter i handeln. En helgrön med krusiga blad och en som har röda inslag i bladen. Arten förekommer vild i södra Sverige, dock sällsynt. Fröna/ärtorna används bl.a. i fransk senap (dijon) Se Senapsfrö.

Odling: Senapsört är lättodlad och snabbväxande innomhus och utomhus. Skörda bladen allteftersom innan de blir för stora. Bladen kan frysas.
 

ANVÄNDNING

Späda örtsskott (primörblad 10-15 cm långa) är mycket dekorativa, smakrika och saftiga. Smaken påminner om senap och pepparrot och ger sting åt anrättningen. De används råa i sallader eller som garnering. De är även goda lätt fräsa i smör.

Alternativ: Skott av nässlor, rucola, mâche, mizuna. 

Förvaras kallt, +2-4°, gärna i plastpåse. Senapsört har kort hållbarhet, några dagar.

Läs mer

Senapsfrön

Annonser