Whiskymarinerad tjälknöl på rostbiff med basilikavinegrettBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Whiskymarinerad tjälknöl på rostbiff med basilikavinegrett

  • 0 voting
    0Recension
    • 15 min( + 12 h )

    • 14 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 700 gram

      Rostbiff (fryst)
    • Lag:
    • 8 dl

      Vatten
    • 2 dl

      Whiskey
    • 1 dl

      Salt
    • 1 msk

      Strösocker
    • 1 tsk

      Svartpeppar (grovmald)
    • 1 krm

      Chilipulver
    • 2 krm

      Senapsfrö
    • 1 blad

      Lagerblad
    • Vinägrett:
    • 3 msk

      Basilika (finhackad)
    • 1 msk

      Persilja (finhackad)
    • 4 msk

      Parmesan (nyriven)
    • 1 dl

      Olivolja
    • 2 msk

      Vitvinsvinäger
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 75°C.

    2. Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Låt steken stå i ugnen i cirka 8 timmar till innertemperatur 60°. Större stekar upp till 12 timmar. En köttermometer kan stickas in efter några timmar, när köttet har tinat.

    3. Marinera: Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull, låt koka upp och sedan kallna. Lägg den tillagade varma steken i den kalla lagen. Låt köttet ligga i lagen i kylskåp i 4 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir den för salt.

    4. Förbered ev. tillbehör som t.ex. potatis.

    5. Vinegrett: Mixa ingredienserna i en mixer eller med mixerstav. Ringla vinägretten över en sallad, eller använd som sås.

KOCK: SofiaSofia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

PASSAR TILL

Bakad potatis - grundrecept

Bakad potatis - grundrecept

  • 2 h
  • 7 Ingredienser
  • Enkelt
Potatisgratäng

Potatisgratäng

  • 1 h
  • 8 Ingredienser
  • Enkelt
Tjälknöl (tjälknul) - grundrecept

Tjälknöl (tjälknul) - grundrecept

  • 15 h
  • 10 Ingredienser
  • Medel
Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är oftast smakrika, vare sig rätten är mager eller kaloririk. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. Sött, surt och salt blandas om vartannat. Såserna är smakrika på olika sätt, liksom tillbehören.  LÄS MER
Kockens tips!

Tjälknöl kan tillagas av nöt- eller viltkött. De lite grövre köttbitarna som benfri högrev, innan- eller ytterlår passar väl som tjälknöl som då blir mörare än vid annan tillagningsmetod.

Räkna med att 1 kilo kött räcker till 6-8 portioner, men knölen blir bättre och saftigare när man steker större stycken.

Köttet äts kallskuret eller lätt uppvärmd t.ex. i en sås.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Whiskymarinerad tjälknöl
0 voting
Rostbiff

Rostbiff

1 h 30 minEnkelt

Om oss