OxsvanssoppaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Oxsvanssoppa

  • 0 voting
    0Recension
    • 4 h 30 min

    • 11 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1.20 kilo

      Oxsvans
    • 1 styck

      Gul lök
    • 2 styck

      Morot
    • 1.50 liter

      Vatten till soppa
    •  

      Matfett till ugnsform
    • 5 styck

      Potatis
    • 1 liter

      Rött vin
    • 4 msk

      Kalvfond (konc)
    •  

      el. buljongtärning
    • 1 msk

      Strösocker
    •  

      Salt & peppar
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 200°C.

    2. Smöra en ugnsplåt och lägg på knotorna. Stek dem i ugnen i 1 timme.

    3. Skala och grovhacka lök och morötter. Lägg i en gryta/kastrull med vatten. Koka upp och lägg i oxsvansbitarna. Vattnet skall täcka köttet. Låt småkoka på medellåg värme i cirka 3 timmar (tills köttet släpper från benet).

    4. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Plocka av oxköttet från benen och lägg tillbaka i grytan/kastrullen.

    5. Lägg i potatis och tillsätt rödvin, kalvfond och socker. Låt koka på medelvärme i cirka 10 minuter. Salta och peppra.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är oftast smakrika. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. En klassiker är t.ex. den mustiga köttgrytan Boeuf bourguignon som är full av smaker. Marineringar brukar vara smakrika och vin i rätten gör sitt till smakrikedomen.  LÄS MER
Kockens tips!

Se till att oxsvansen skurits i bitar av butiken. Detta var förr en vanlig allmogerätt, men är numera sällsynt i Sverige. Dock (med rätta) fortfarande en uppskattad rätt i sydligare länder.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Oxsvanssoppa (köttgryta)
Om oss