RotfruktsgratängBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Rotfruktsgratäng

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 5 min

    • 7 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 0.40 kilo

      Potatis
    • 2 styck

      Morot
    • 2 styck

      Palsternacka
    • 1 bit

      Purjolök
    • 3 dl

      Vispgrädde
    • 1 tsk

      Timjan (torkad)
    •  

      Salt & peppar
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175-200ºC.
      Skala och skiva rotfrukter och purjolök. Varva skivorna i en smord gratängform.
      Salta, peppra. Häll över timjan och grädde.

    2. Smakförstärkaren glutaminsyra (umami, den 5:e smaken) har påståtts leda till sjukdomen "Chinese Restaurant Syndrome", men detta har inte kunnat beläggas i studier. 

      Tips! Gratängen blir krämigare om den görs en dag i förväg och värms på serveringsdagen.

KOCK: SofiaSofia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

PASSAR TILL

Potatisgratäng

Potatisgratäng

  • 1 h
  • 8 Ingredienser
  • Enkelt
Kockens tips!

Gratängen passar väl till kötträtter.

Man tager vad man haver
Blanda de rotfrukter som du råkar ha tillgång till. Fasta sorter skärs i något mindre bitar är mjuka för att bli lagom genomkokta. Har man paprika eller andra grönskaker passar dessa ofta bra. Rensa kylskåpet. Halvrfäscha varor ok i gratängen bara de inte börjat ruttna eller mögla. I stället för grädde kan man ta mjölk, gräddfil, yoghurt o.d. För lite fastare konsistens kan man blanda något ägg med mjölken.

Kommentar
Om oss