KnäckBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Knäck

  • 0 voting
    0Recension
    • 50 min

    • 5 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    20 Antal portioner

    • 2 dl

      Vispgrädde
    • 2 dl

      Strösocker
    • 1.50 dl

      Sirap (ljus)
    • 50 gram

      Sötmandel
    • 100 styck

      Knäckformar
  • Gör så här:
    1. Ställ ut knäckformarna på ett bakplåtspapper. Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull/gryta. Låt koka på medelvärme utan lock i 15-30 minuter. Rör om emellanåt men inte för ofta, knäcken får då en sockrig konsistens.
       
    2. Skålla sötmandlarna genom att låta dem sjuda i hett vatten på medelvärme i någon minut, de släpper då skalet. Snoppa av skalet och hacka dem fint. Häll hacket i knäcksmeten strax innan den är klar.
       
    3. Knäcksmeten är klar när den är 120°C. Detta kan mätas med en hushållstermometer. Man kan också göra "kulprovet" för att se om knäcken är klar (se kommentar).
       
    4. Fyll formarna med knäcksmet med hjälp av två teskedar. Låt knäcken stelna innan de läggs i burkar med förslutande lock som förvaras i kylskåp. Lägg smörgås- eller bakplåtspapper mellan lager av knäck så att de inte klibbar ihop.

KOCK: SofiaSofia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Kulprovet: Häll iskallt vatten i ett glas eller en kopp. Tag lite knäcksmet på en tesked och sänk ner den i det kalla vattnet. När den avkylda smeten kan rullas till en liten kula är den klar.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
pernillas knäcke
Om oss