VörtbrödBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Vörtbröd

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h

    • 12 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal bröd

    • 100 gram

      Smör
    • 50 cl

      Porter (öl)
    • 33 cl

      Julmust
    • 50 gram

      Jäst (färsk)
    • 2 tsk

      Salt
    • 1 tsk

      Soja
    • 1 dl

      Sirap (mörk)
    • 1 tsk

      Kryddnejlika
    • 1 tsk

      Pomeransskal
    • 2 tsk

      Ingefära
    • 2 tsk

      Anis, fänkål eller kummin
    • 2.70 liter

      Rågsikt
  • Gör så här:
    1. Smält matfettet och tillsätt porteröl och julmust. Värm spadet till fingervarmt
      (37°C).

    2. Smula jästen i en degbunke och tillsätt lite av spadet och rör om tills jästen har löst sig. Häll i resten av spadet, salt, sirap, soja, kryddor och nästan allt mjöl.

    3. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

    4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda i resten av mjölet. Forma till 4 släta limpor och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Nagga limporna med en gaffel och låt dem jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

    5. Sätt ugen på 200°C.

    6. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt dem kallna under bakduk.

KOCK: SofiaSofia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Porter och julmust kan bytas ut mot färdig vörtblandning och vatten. Se förpackningens anvisningar. Vörtblandning består av torrvört, maltmjöl, salt och kryddor. 

Kommentar
Om oss