Kalkonmiddag à la ThanksgivingBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Kalkonmiddag à la Thanksgiving

  • 0 voting
    0Recension
    • 4 h

    • 19 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    6 Antal portioner

    • 4 kilo

      Kalkon
    •  

      Salt & peppar
    • Fyllning (stuffing):
    • 15 styck

      Champinjoner (färska)
    • 350 gram

      Bacon
    • 2 styck

      Gul lök
    • 2 styck

      Ägg
    • 2 styck

      Ägg (gula)
    • 2 dl

      Ströbröd
    • 1 kvist

      Timjan (färsk)
    • 1 kvist

      Salvia (färsk)
    • Sås:
    • 3 msk

      Portvin
    •  

      Steksky (+ev vatten)
    • 2 msk

      Kycklingfond (konc)
    • 1 dl

      Vispgrädde
    • Sötpotatismos:
    • 3 styck

      Sötpotatis
    • 4 styck

      Potatis
    •  

      Smör
    • Tillbehör:
    • 200 gram

      Brysselkål (färsk)
    •  

      Tranbärssylt
  • Gör så här:
    1. Stuffing: Skala och hacka lök. Hacka kryddor, champinjoner och bacon smått.

      Stek bacon och lök på medelhög värme tills det börjar ta färg. Blanda med övriga ingredienser. Fyll kalkonen med "stuffing".

      Laga gärna extra "stuffing" separat, som tillbehör till maten. Se separat recept.
       
    2. Kalkon: Laga kalkon enligt grundrecept Hel kalkon i ugn. Tidsåtgång 3-4 timmar.
       
    3. Sås: Lägg inälvor från kalkonen i en ugnsfast form. Ställ in i ugn i 1 timme.

      Ta ut inälvorna och lägg i en kastrull. Tillsätt lite sky från kalkonen, portvin, kycklingfond och ev. lite vatten och låt koka ner till halva mängden. Tag ur och släng inälvorna. Tillsätt grädde och koka lite till. Smaka av med salt och peppar.
       
    4. Sötpotatismos: Skala och dela sötpotatis och potatis i mindre bitar (potatisen i hälften så stora bitar som sötpotatisen).
      Koka dem mjuka (ca 15 min). Häll av vattnet och mosa med grädde, lite smör, salt och peppar. Håll varmt.
       
    5. Brysselkål: Koka kålen i 5-8 minuter (al dente). Servera gärna med lite smält smör.
       
    6. Servera: Lägg upp allt på olika fat och låt var och en vid middagsbordet skära sig en bit av kalkonen och ta för sig av tillbehör.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

TILLHÖRANDE RECEPT

Amerikansk stuffing till kalkon

Amerikansk stuffing till kalkon

  • 1 h 15 min
  • 8 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Smakrik kryddning och smakrika tillbehör är vanligt till neutralt smakande fågel som kyckling och kalkon. Grytor är oftast smakrika, liksom asiatisk wokad mat. Mångfalden smakupplevelser är stor, vilket gör dryckesvalet mer utmanande.  LÄS MER
Kockens tips!

Thanksgiving Day (tacksägelsedagen) är en helgdag i USA och Canada alltsedan 1621, då pilgrimerna i Plymouth höll en tacksägelsefest för att fira den första skörden i det nya landet. Traditionellt äter man kalkon denna dag.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Ris à la Malta

Ris à la Malta

30 minEnkelt

0 voting
Piroger à la Jansson
Om oss