KalopsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Kalops

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h

    • 14 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 kilo

      Bog, märgpipa
    • 1 styck

      Gul lök
    • 2 st liten

      Morot
    • 1 bit

      Purjolök
    • 3 msk

      Vetemjöl
    • 4 dl

      Vatten till gryta
    • 1 tsk

      Salt
    • 10 styck

      Kryddpepparkorn
    • 2 blad

      Lagerblad
    • 1 tsk

      Timjan (torkad)
    • 0.50 tsk

      Rosmarin (torkad)
    •  

      Matfett till stekning
    • Tillbehör:
    • 0.80 kilo

      Potatis
    •  

      Lingonsylt
  • Gör så här:
    1. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva morot. Skiva purjolök. Skär köttet i stora grytbitar.

    2. Bryn köttet i matfett i en gryta på medelhög värme. Tillsätt lök och låt den bryna med ett par minuter.

    3. Blanda mjöl med lite vatten och vispa ner i grytan. Tillsätt vatten, morot, purjo, kryddor och märgpipor. Låt sjuda under lock i 1½ tim, tills märgen börjar släppa från benet. Späd med mer vätska vid behov.

    4. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.

KOCK: SofiaSofia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Alternativ

Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är oftast smakrika. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. En klassiker är t.ex. den mustiga köttgrytan Boeuf bourguignon som är full av smaker. Marineringar brukar vara smakrika och vin i rätten gör sitt till smakrikedomen.  LÄS MER
Kockens tips!

Kalops är en svensk oxköttsrätt i gryta, motsvarande franska boef bourguignon, men med speciell stark kryddning (kryddpeppar, lagerblad).

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Caldillo - mexikansk kalops
Om oss