Bergamottolja (klicka för större bild)

Andra oljor

(bergamottolja, sandelolja, vetegroddsolja)

Latin: Oleum citrus bergamia, -santalum album

Engelsk översättning bergamot oil, sandalwood oil

Fransk översättning huile de Bergamo, -santal

Italiensk översättning olio della bergamotto, -

Tysk översättning Bergamottöl, Sandelholzöl

Spansk översättning aceite de bergamota, -

Olja pressas ur allehanda frön, nötter, groddar (t.ex. vetegroddsolja) och frukter, m.a.o. det finns nästan ett oändligt antal sorter. Här ett par kända varianter.

Bergamottolja, som framställs ur citrusfrukterna från bergamotträdet, har svagt gulgrön färg, är tunnflytande och väldoftande. Luktar "maffia", dvs den framträdande doften på Sicilien. Används främst för tillverkning av parfym, tvål och kosmetika. Det te som kallas Earl Grey är parfymerat med bergamottolja. Bergamott odlas främt i södra Italien, på vulkanisk mark.

Sandel(trä)olja framställs genom ångdestillation av flisad sandelträ (tropiskt träd med angenäm doft och stark smak). Oljan är ljusgul. Sandelpulver/sandelolja används bl.a. vid sillinläggningar och ger rödfärgning.

Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
Förvaras svalt och mörkt.
Hållbarhet: Lång hållbarhet, många månader.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Shenet