Jordnötsolja

Jordnötsolja

Latin: Oleum arachis hypogaea

Engelsk översättning peanut oil

Fransk översättning huile d'arachides

Italiensk översättning olio di arachide

Tysk översättning Erdnussöl

Spansk översättning aceite de cacahuete

Jordnötsolja är vegetabilisk olja som utvinns genom pressning av jordnötter, vilka innehåller ca 50 % fett.

Oljan är färglös, med tiden gulnande, utan nämnvärd lukt och med mild nötsmak. Importerad asiatisk olja har i allmänhet en starkare nötsmak.

Jordnötsolja används för framställning av margarin, tvål, kosmetika, salvor m.m. och till matlagning. Oljan tål höga temperaturer och lämpar sig därför till stekning och fritering, i synnerhet för att woka asiatiska rätter.

Jordnötsolja liksom majsolja m.fl. anses hälsosam tack vare hög andel enkel- och fleromettade fetter, inte minst omega 6, samt E-vitamin. Innehåller ingen kolesterol.

Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
Förvaras svalt och mörkt.
Hållbarhet:  Lång hållbarhet, många månader.

Läs mer

Peanut Institute Org.

Nationalencyklopedin NE

Recepthjälpen

Shenet

Recept med Jordnötsolja

Det finns 21 recept med Jordnötsolja