Sesamolja

Sesamolja

Latin: Oleum sesamum indicum

Engelsk översättning sesame oil, gingelly oil, til oil

Fransk översättning huile de sésame

Italiensk översättning olio del sesamo

Tysk översättning Sesamöl

Spansk översättning aceite del sésamo

Sesamolja är en vegetabilisk olja pressad ur sesamfrön, vilka innehåller cirka 50 % fett. Det finns många varianter, både kall- och varmpressad olja. Vanligast är en nästan luktfri, klar, ljusgul kallpressad olja, lätt sötaktig och med tydligt nötig smak, lämplig för stekning. Indisk sesamolja (gingelly, til oil) är mörkbrun och gjord på rostade frön med mycket tät och fyllig smak. Liknande olja används också mycket i Kina och Japan. Sesamolja används även som folkmedicin och massageolja.

Sesamolja är den historiskt tidigast omnämnda av alla oljor, beskriven på kilskriftstavlor flera tusen år f. Kr. Den fördes sannolikt från Indien till Mesopotamien redan 2500 år f.Kr. Sesam kommer från Asien där man gör olja av det, berättar romaren Plinius på Kristus tid.


ANVÄNDNING

Sesamolja används som matolja samt i margarin och kosmetika. Den passar bäst som smaksättare av marinader, soppor, dressingar och av wokade rätter. Oljan används flitigt som stekolja i södra Indien och som smaksättare i de kinsisiska, japanska och koreanska köken. Sesamolja, liksom majsolja m.fl., anses hälsosam tack vare hög andel enkel- och fleromettade fetter, inte minst omega 6, samt E-vitamin.

Alternativ: Avokadoolja, mandelolja, hasselolja, valnötolja.

Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.

Förvaras
 svalt och mörkt. Bäst i kylskåp. Lång hållbarhet, många månader.

Läs mer

Sesamfrön

Recept med Sesamolja

Det finns 27 recept med Sesamolja