NässelsoppaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Nässelsoppa

  • 0 voting
    0Recension
    • 35 min

    • 12 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 2 gram

      Nässlor (färska)
    • 2 msk

      Smör
    • 4.50 msk

      Havremust
    •  

      el. vetemjöl
    • 1.50 liter

      Vatten till soppa
    • 3 msk

      Grönsaksfond (konc)
    •  

      el. buljongtärning
    •  

      Salt & vitpeppar
    • Tillbehör:
    •  

      Vispgrädde
    •  

      eller
    • 4 styck

      Ägg
    •  

      Ger 2 tallrikar/portion
  • Gör så här:
    1. Skölj nässlorna ordentligt. Låt rinna av.
      Ta bort grova stjälkar.

    2. Koka upp lättsaltat vatten och förväll nässlorna i 10 minuter. Häll över i durkslag och spola av med kallt vatten. Grovhacka.

    3. Smält smör i en stekkastrull.
      Rör ner havremust eller mjöl till en jämn smet. Tillsätt vatten+fond och nässlor.
      Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.
      Smaka av med salt och peppar.

    4. Hårdkoka ägg om sådana önskas.

    5. Häll upp i varma tallrikar. Ringla i lite vispgrädde eller lägg ner ägghalvor.

KOCK: PiaPia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Gröna rätter med sälta är sällan kraftigt salta. Rätterna är ofta gränsfall till att klassas som neutrala eller smakrika.  LÄS MER
Kockens tips!

Nässelsoppa på späda skott är en delikat klassisk vårsoppa, traditionellt redd på havremust och serverad med ägghalvor.
Förr gav man hönsen nässlor, som är rika på järn, för att värpa mer. Av nässlor vävde man förr även en fin duk, s.k. nättelduk.

Kommentar
Liknande recept
Om oss