Crème caramelBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Crème caramel

  • 0 voting
    0Recension
    • 50 min( + 2 h )

    • 8 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 styck

      Gelatinblad
    • 2 dl

      Strösocker
    • 0.50 dl

      Vatten
    • 3 dl

      Mjölk
    • 1 styck

      Vaniljstång
    • 1 msk

      Vaniljsocker
    • 2 styck

      Ägg
    •  

      Smör
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 160°C. Lägg gelatinbladet minst 5 minuter i kallt vatten.

    2. Häll hälften av sockret plus vattnet i en kastrull och låt sjuda på medelhög värme, tills det fått brun färg.

    3. Dela vaniljstången på längden. Värm mjölk, vaniljstång och resten av sockret i en kastrull. Låt koka i 5 minuter. Sila mjölken. 

    4. Vispa ägg och vaniljsocker till fast skum.
      Blanda väl med mjölken. Rör ner gelatin.

    5. Smöra små ungsäkra formar. Häll i brunsockret och sedan äggblandningen.

    6. Koka upp vatten. Ställ formarna i en större form eller på ungsplåt och häll på hett vatten, minst halvvägs upp på formen. Grädda i ugn ca 30 minuter tills den stelnat.

    7. Låt svalna i kylskåp ca 2 timmar. Doppa formarna i hett vatten och stjälp upp på fat.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Efterrätter är ofta krämiga och söta vilket som regel ger hög kalorimängd. Större portioner kan kännas väl mäktigt varför portionsmängden med fördel kan begränsas.  LÄS MER
Kockens tips!

Man kan hoppa över vattenbadet genom sätta ugnen på 100°C. Innertemperatur 86°C.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Brysselkål i crème fraiche
Om oss