Hemryddat brännvin - grundreceptBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Hemryddat brännvin - grundrecept

Hemkryddat brännvin skall vara personligt, dvs man skapar sin egen variant. Och kryddad snaps med bär från egen buske smakar alltid bäst. Fungerar också bra som en personlig present i en trevlig flaska.

  • 0 voting
    0Recension
    • 14 Ingredienser

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser
    •  

      Korianderfrön (hel)
    •  

      Fänkålsfrön (mald)
    •  

      Kryddnejlika
    •  

      Kardemummakärnor
    •  

      Enbär
    •  

      Kanelstång (5 cm)
    •  

      Socker / honung
    •  

      Apelsinskal
    •  

      Pomeransskal
    •  

      Citronskal (twist)
    •  

      Svarta vinbär
    •  

      Anis / stjärnanis
    • Kryddningsförslag:
    •  

      Brännvin (okryddat)
    •  

      t.ex. Brännvin Special
  • Gör så här:
    1. Experimentera. Det går bra med flertalet kryddor, frukter och bär. Låt dra i dager el. veckor. Smaka av och sila av kryddningen.

    2. Använd okryddat brännvin med högst 40% (32-38%) alkoholstyrka för smakens skull.
      För starkt brännvin dödar smakämnena.

    3. Välj kryddor som Du tycker om. Anis och stjärnanis bör användas med försiktighet.
      Använd hela kryddor (malda = filtreras).
      Färska kryddor går bra, men de utvecklas hela tiden och ger till slut bitter smak.

    4. Frukt och bär (-skal) går bra, i synnerhet om de torkats. Färska kan, liksom färska kryddor, så småningom ge bitter smak.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Var ute i god tid och passa på när det t.ex. är bärsäsong. Färdig snaps håller mycket länge.

Dekorationer i snapsen som t.ex. en grankvist, pomeransskal, dill etc är dekorativt, men kan förstöra snapsen med en för intensiv, eller för besk smak.

Sist men inte minst viktigt: Servera snapsen väl kyld, men inte halvfrusen eller i frostade glas.

Kommentar
Om oss