MajonnäsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Majonnäs

  • 0 voting
    0Recension
    • 15 min

    • 9 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 2 styck

      Ägg (gula)
    • 2 tsk

      Vitvinsvinäger
    •  

      el. citronjuice
    • 1 tsk

      Senap (fransk osötad)
    • 3 krm

      Salt
    • 1 krm

      Vitpeppar (nymald)
    • 3 dl

      Matolja (neutral, ej oliv)
    •  

      t.ex. raps- el. majsolja
    •  

      Ger 0.8 dl sås/portion
  • Gör så här:
    1. Vispa ihop äggula, vinäger eller citron, senap, salt och peppar i en skål.

    2. Vispa kraftigt för hand eller använd elvisp, stavmixer, eller matberedare.

      Tillsätt olja först droppvis. Vispa kraftigt.
      Tillsätt mer olja, lite i taget under fortsatt kraftig vispning.

      Vispa hela tiden ut oljan till slät tjock smet och tillsätt sedan ytterligare olja.

    3. Smaksätt gärna med lite hackad persilja eller dragon. Såsen serveras helst kall.

KOCK: PiaPia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Alternativ

Aïoli (majonnäs+vitlök)

Aïoli (majonnäs+vitlök)

  • 15 min
  • 9 Ingredienser
  • Medel
Kockens tips!

Om såsen skurit sig: Lägg en äggula i en ren skål och tillsätt lite i taget av majonnäsen under kraftig omröring. Alla ingredienser och skål skall ha samma temperatur för att såsen inte skall skära sig.

Majonnäs kan blandas i en matmixer och blir då fastare i konsistens pga fettkulorna slås sönder. Olja tillsätts droppvis på samma sätt som ovan.

Majonnäs används bl.a. till sallader, soppor, fisk- och kötträtter, företrädesvis kalla och som smörgåsdressing,

Majonnäs är även bas i många andra såser t.ex. remouladesås, rhode isladsås och örtagårdssås. Med vitlök inblandad kallas den för aioli.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Aïoli (majonnäs+vitlök)
Om oss