Aïoli (majonnäs+vitlök)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Aïoli (majonnäs+vitlök)

  • 0 voting
    0Recension
    • 15 min

    • 8 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 3 klyfta

      Vitlök
    • 2 styck

      Ägg (gula)
    • 2 tsk

      Vitvinsvinäger
    • 2 krm

      Salt
    • 1 krm

      Vitpeppar (nymald)
    • 2 dl

      Matolja (neutral, ej oliv)
    •  

      t.ex. raps- el. majsolja
    •  

      Ger 0.8 dl sås/portion
  • Gör så här:
    1. Skala, pressa vitlök (el. finhacka+mosa). Variera mängd vitlök efter egen smak.

    2. Vispa ihop äggulor med vitlök, vinäger, salt och peppar i en skål. Vispa kraftigt för hand eller använd elvisp, stavmixer, eller matberedare.

    3. Tillsätt olja först droppvis. Vispa kraftigt. Tillsätt mer olja, lite i taget under fortsatt kraftig vispning. Vispa hela tiden ut oljan till slät tjock smet och tillsätt sedan ytterligare olja.

    4. Såsen serveras kall.

KOCK: PiaPia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Aïoli är en vitlökskryddad sås ursprungligen från Provence. I gamla recept stötte man vitlök i en trämortel och tillsatte olivolja droppvis. Numera ingår äggulor och resultatet blir en vitlöksmajonnäs.

Om såsen skurit sig: Lägg en äggula i en ren skål och tillsätt lite i taget av majonnäsen under kraftig omröring. Alla ingredienser och skål skall ha samma temperatur för att såsen inte skall skära sig.

Majonnäs och smaksatt sådan kan blandas i en matmixer och blir då fastare i konsistens pga fettkulorna slås sönder. Olja tillsätts droppvis på samma sätt som ovan.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Majonnäs

Majonnäs

15 minMedel

0 voting
Cïtroli (aïoli med citron)
Om oss