Grillad strömmingssotare med aromsmörBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Grillad strömmingssotare med aromsmör

  • 1 voting
    1Recension
    • 30 min

    • 11 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 800 gram

      Sill/strömming (filéer)
    •  

      el. småabborre (hel)
    •  

      Matolja
    •  

      Salt
    • Aromsmör:
    • 80 gram

      Smör
    • 4 msk

      Dill (finhackad)
    •  

      el. persilja
    • 2 tsk

      Citronjuice
    •  

      Salt & peppar
    •  

      Aluminiumfolie
    • Tillbehör:
    • 0.80 kilo

      Potatis
  • Gör så här:
    1. Sätt på utegrill eller ugnsgrill på 250°C. Rensa strömming. Hacka dill.

    2. Aromsmör: Smöret bör vara rumsvarmt. Rör ihop smör med citronjuice och lite salt. Rulla smöret till en stav i aluminiumfolie. Lägg i kylskåp eller frys.

    3. Lägg fisken i en plastpåse. Tillsätt salt och lite matolja. Skaka påsen. Låt helst ligga vila en stund.

    4. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Mosa. Smaksätt med smör och salt. Ta ut aromsmör och skiva.

    5. Lägg strömmingen på galler. Sätt in högt upp i ugnen med plåt under. Grilla fisken ca 5 minuter på var sida tills den blivit brunsvart och fått blåsor. Vänd strömmingen och grilla andra sidan.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

PASSAR TILL

Potatismos

Potatismos

  • 30 min
  • 5 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Flertalet fiskrätter i denna grupp har tydlig salt smak, men är sällan kraftigt salta. Undantag är t.ex. Stekt salt sill, som är påtagligt salt. De flesta rätterna är inte heller påtagligt kraftfulla (kaloririka), utan snarare "medel", lite över genomsnittet för maträtter.  LÄS MER
Kockens tips!

Förr i tiden hände det att man anrättade strömmingen direkt på spisen, utan att använda panna. Den blev då bränd och svart, eller snarare sotig.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Aromsmör - grundrecept
Om oss