Helstekt duva eller ripaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Helstekt duva eller ripa

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h

    • 15 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 2 styck

      Duva (el. ripa)
    • 8 skiva

      Rökt fläsk (el. bacon)
    • 10 styck

      Enbär
    • 6 styck

      Katrinplommon
    • 1 msk

      Smör till stekning
    •  

      Salt & peppar
    •  

      Hushållssnöre
    • Sås:
    • 1.50 dl

      Steksky
    • 1.50 dl

      Vatten
    • 2 dl

      Grädde
    • 1 msk

      Matlagningsmjöl
    • 20 styck

      Vindruvor
    • Tillbehör:
    • 0.80 kilo

      Potatis
    • 1 dl

      Mjölk
    • 1 msk

      Smör
  • Gör så här:
    1. Salta och peppra fågeln invändigt och utvändigt. Lägg späck eller bacon ovanpå. Bind ihop benen med snöre.

    2. Skålla vindruvor (doppa i hett vatten kort stund). Skala och ta helst bort kärnorna.

    3. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet. Pressa eller mosa. Tillsätt lite mjölk och smör.

    4. Hetta upp matfett i gryta och bryn fågeln runt om till lätt bränd yta. Häll på lite vatten som täcker botten. Tillsätt krossade enbär och katrinplommon.

    5. Efterstek under lock på medellåg värme i cirka 30 minuter. Tillsätt lite vatten vid behov. Ta ur och låt fågeln vila en stund. 

    6. Sås: Sila och mät upp steksky. Vispa ner vatten och grädde. Låt småkoka i 5 minuter. Tillsätt druvorna. Smaka av med fond, salt och peppar.

      Tillsätt lite stärkelsemjöl för tjockare sås och låt småkoka 3 minuter.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Till fågel serveras gärna en söt eller sötsyrlig sås, i synnerhet om det är en smakrikare fågel som gås, anka, eller vildfågel. Det utmärkande med sås eller tillbehör är att sötman är framträdande.  LÄS MER
Kockens tips!

Vildfågel är goda som unga. Gamla fåglar är magra och kan vara sega. Dessa kan användas till soppor, raguer och frikasséer.

Som alternativ till vindruvor kan man tillsätta lite vinbärsgelé i såsen.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Helstekt gås

Helstekt gås

3 h 30 minAvancerat

Om oss