Wienerbrödsdeg - grundreceptBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Wienerbrödsdeg - grundrecept

  • 1 voting
    1Recension
    • 10 min( + 3 h )

    • 6 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    16 Antal bröd

    • 4 dl

      Vetemjöl
    • 150 gram

      Margarin (fast)
    • 1.25 dl

      Mjölk
    • 0.50 styck

      Ägg
    • 25 gram

      Jäst (färsk)
    • 1 msk

      Strösocker
  • Gör så här:
    1. Alla ingredienser skall vara kylskåpskalla. En sval arbetsplats är också till stor hjälp. Arbeta degen snabbt.

    2. Smula jäst i en bunke och lös upp med kall mjölk. Tillsätt salt, socker och uppvispat ägg. Rör i mjöl till en lätt formbar deg. Knåda degen smidig. Låt vila 10 minuter i kyl.

    3. Gör under tiden fyllning. Se separat recept wienerbröd eller spandauer.

    4. Skär kylskåpskallt margarin i 10 skivor. Lägg på smörpapper för att mjukna något. Kavla ut degen på mjölat bord 30x40 cm. Lägg margarinet på ena halvan och vik enligt bildansvisning.

    5. Kavla försiktigt ut degen igen = 1 cm tjock. För hårt tryck gör brödet hårt och platt. Kavla från två håll. Degen får inte spricka.

    6. Trippelvik degen i 1/3-delsvikning. Upprepa kavling och vikning 2 ggr till. Vik igen och låt degen vila i kyl 10 minuter. Ta ut, kavla, vik och låt vila igen 10 minuter.

    7. Därefter är degen klar att formas till kammar, wienerbröd eller wienerlängd. Kavla ut, forma, vik in fyllning, pensla med ägg och grädda i 250°C i ca 8 minuter.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

PASSAR TILL

Kammar

Kammar

  • 10 min
  • 11 Ingredienser
  • Avancerat
Wienerbröd -Spandauer med vaniljkräm

Wienerbröd -Spandauer med vaniljkräm

  • 3 h 10 min
  • 14 Ingredienser
  • Avancerat
Kockens tips!

Degen kan mycket väl "kalljäsa" dvs under en längre tid, t.ex. kvällen innan för att sedan bakas nästa morgon.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Lasagne - grundrecept

Lasagne - grundrecept

1 h 25 minMedel

0 voting
Aromsmör - grundrecept
Om oss