Vildand i gräddsås med potatisplättarBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Vildand i gräddsås med potatisplättar

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h

    • 13 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 styck

      Vildand (gräsand)
    • 2 styck

      Purjolök
    • 2 klyfta

      Vitlök
    • 6 styck

      Enbär
    • 4 dl

      Grädde
    • 2 msk

      Matfett till stekning
    • 1 msk

      Matlagningsmjöl
    •  

      Salt & peppar
    • Tillbehör:
    • 0.60 kilo

      Potatis
    • 1 styck

      Ägg
    • 150 gram

      Haricots verts (färska)
    • 150 gram

      Pak Choy
    • 2 dl

      Vinbärsgelé
  • Gör så här:
    1. Salta fågeln inuti. Skala/finskär purjo och vitlök. Mosa enbär.

    2. Hetta upp matfett i gryta på medelhög värme. Bryn fågeln runt om till fin färg utan att bränna.

    3. Tillsätt lök, enbär och peppar och stek några minuter tills löken fått färg. Sänk till medellåg värme och lägg på locket. Stek i cirka 40 minuter.

    4. Skala och koka i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och grovmosa. Tillsätt ägg, salt och peppar. Forma små plättar. Stek plättarna i matfett på medelhög värme tills de är gyllenbruna.

    5. Koka haricot verts i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Förväll pak choy i en knapp minut. Ta ur och skölj kort i vatten.

    6. Ta ur fågeln ur grytan. Låt vila i 10 minuter. 

    7. Sila skyn. Tillsätt grädde och lite matlagningsmjöl. Värm på och smaka av.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Kraftfulla fågelrätter är ofta smakrika. Anka, gås, vildfågel är i sig smakrika, men oftasts är det tillbehören som har många olika smaker. Smakvariationen är stor, varför dessa rätter kräver lite extra engagemang och smakanalys  LÄS MER
Kockens tips!

Receptet användbart till annan sjöfågel. Köttet kan ibland bli lite torrt, varför det kan vara bra att späcka med t.ex. bacon. Äldre sjö­fågel kan smaka lite "tran", vilket minskar om den i förväg får ligga några timmar i mjölk. En and per fyra portioner kan upplevas lite i underkant (ca 100 gram tillagat kött).

Receptet är kaloririkt vilket beror på gräddsåsen tillsammans gelén som står för halva kalorimängden.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Skärvassaabborre i gräddsås
1 voting
Enkel gräddsås

Enkel gräddsås

8 minEnkelt

Om oss